Karl Buch og gymnastikken

Dette portræt af Karl Buch er skrevet af Jens Baumann baseret på et interview i 2014 af Børge Brobæk og Bent Andreasen .

Karl Buch

Karl Buch er født i 1926 i Kværndrup på Fyn og er ud af en børneflok på 6. Karl har to passioner her i livet – blomster og gymnastik. Han er uddannet blomsterbinder i Roskilde, men inden for ledelse af gymnastik er han – med egne ord – autodidakt, dvs. selvlært. At Karl er dygtig til blomster ved alle, der har besøgt hans have eller har oplevet Ubberup Kirke pyntet af Karl. At Karl også er lykkedes med gymnastikken ved alle de drenge og piger, som han gennem tiden har haft på sine dygtige gymnastikhold.

Karl Buch kom til Tømmerupegnen i 1969 sammen med sin hustru,Gudrun. Han startede i et job som pedel på Ubberup Højskole og boede i starten til leje hos Ejner Kristensen i Kåstrup Holme. Allerede i 1971 blev han ansat som graver ved Ubberup Valgmenighedskirke og flyttede til sin nuværende bolig ved Ubberup kirke. Huset var dengang ejet af kirken og blev brugt som graverbolig. Karl har senere købt ejendommen af kirken. Karl var graver ved Ubberup kirke i 20 år – helt frem til 1991.

Som yngre var Karl gymnastikleder i Kværndrup i 16 år, inden han kom til Tømmerup. Her overtog han ledelsen af et drengehold og et blandet hold, som dengang omfattede 12 drenge og 12 piger. Dengang var der ikke så mange aktiviteter for børn og unge som i dag, så når den udendørs boldsæson i TGU stoppede ud på efteråret, var det helt naturligt at forsætte med gymnastikken vinteren igennem. Perioden frem jul blev brugt til at afprøve mange forskellige øvelser og spring fortæller Karl Buch, men i januar blev det endelige program lagt fast, og dette blev herefter øvet frem til afslutning med opvisning i Tømmerup og i Ubby. Ved indmarchen gik de sikreste gymnaster altid forrest. Det var i mange år Maiken Hansen (fra Ulvegrav) og ”lille” Niels fra Kærby Enge. Specielt det blandede hold var kendt og populært ude omkring og blev blandt andet inviteret til opvisning i Ollerup og Kværndrup, hvor det gjorde stor lykke.

Men Karl opnåede også fine resultater med sine drengehold og blev et år udtaget sammen med et hold drenge på 10 til en uges ophold på Vingsted Centeret ved Vejle. Men ellers rejste vi ikke så meget, det var tiden og økonomien ikke til, siger Karl Buch.

Karl Buch var også tilknyttet Tømmerup Fri- og efterskole som gymnastiklærer i 6 år fra 1974 til 1980. Det var Christoffersen, der ansatte mig, men jeg fortsatte under Laust Torp (1977-79) og Hans Pedersen (fra 1979). Her havde jeg også efterskoleeleverne et par år. De var ikke alle lige nemme at tackle, da det med disciplinen ikke faldt dem alle lige let. Som tidligere befalingsmand i hæren gik det dog, og jeg skulle snarere passe på at kommandoerne ikke blev for hårde, men jeg havde god opbakning fra skoleledelsen, siger Karl.

Karl har selv gået til gymnastik fra han var 6 år gammel, men gymnastikken dengang giver han ikke ret meget for. Det var mest bøj og stræk i en uendelighed. Men gymnastikken har været godt for mit helbred, og det er først her på det seneste, jeg har haft problemer med ryggen, men det var efter et fald.

Det har været nogle rigtig gode år med gymnastikken. Det har været inspirerende, men det var svært for mig, som ikke er videre musikalsk, da der skulle sættes musik til øvelserne.

Karl er dog glad for at han ikke er frivillig gymnastikleder i dag med hele den opskruede debat om fysisk kontakt mellem børn og voksne. Jeg har haft mange børn på skødet for at trøste dem efter et fald eller uheld. Det var jo aldrig gået i dag slutter Karls Buch.

Nyeste kommentarer