Ubberup Teglværk

Olav Tingager fortæller fra Ubberup

Olav Tingager har i et interview i 1986 med Ellen Madsen og Helga Hvass Jørgensen fra Tømmerup Sogns Lokalhistoriske Forening fortalt om steder og hændelser fra Ubberup.

Ubberup Teglværk

Kan du også fortælle noget om teglværket? (Ellen Madsen interviewer). Ja, det kan jeg. Det gamle teglværk. Det lå jo dernede ved den vej der går ned til den gård der ligger nordøst for teglværket. Og jeg kan ikke huske hvad år det var at det nye teglværk blev bygget. Men det blev bygget på Antonsens jord, jeg tror det var omkring 1900-tallet. Og så skulle Antonsen have 1000 brændte sten om året for det ler, de tog på hans jord. 

Det var den gamle Bech i Kalundborg der byggede teglværket. Hans bestyrer hed vist nok Christensen, og fyrbøderen det var Lars Peder ”Olen” nede på Ubberup Mark. Han skulle fyre for æltemaskinen, og så kom der et rør ud, der pressede stenene. Dengang da kørte de så med tipvogne. De havde lagt spor, og så var der en hest, der trak tipvognene ind, hvor de blev læsset af. Jeg kan ikke huske navnene på dem der kørte stenene fra tørring og senere satte dem i ovnen, men dem der fyrede i ovnen i mange år var Niels Hansen og Jens Christensen og Martin Nielsen.

Senere kom der andre til og senere, i 30érne, kom der en bestyrer, der hed Hollænder. Han byggede det fine hus, der er dernede nu. Han var en dygtig håndværker. Og så havde han en bestyrer – kaldte de det jo dengang – så han flyttede ned i det nye hus. Og det nye det ligger jo nordvest, nej nordøst for det gamle teglværk. Og så fik han ham her bestyreren dernede, der skulle hjælpe ham. Han hed Hansen. Og de var der til Munk han overtog det. Han kom fra Fyn og købte det og drev det til sin død. Og siden har hans datter Vibeke,drevet det videre.


Og så har jeg for resten en tilføjelse. I Bechs tid havde de en kusk til at køre sten til Kalundborg. Han hed Hans Hansen og boede inde i Ubberup by. Han kørte hver dag til Kalundborg med et læs sten – jeg ved ikke hvor mange gange han kørte, men han kørte hele dagen. Hestene var jo opstaldet nede på teglværket. De der fyrede oppe i ovnen passede så hestene der om aftenen, indtil Hans Hansen han døde. Så siden hen så kom Johannes Nielsen til, han havde købt en to tons bil. Det var vel midt i tyverne han købte den, og siden overtog så broderen Thorvald Nielsen kørslen. Det er hvad jeg ved.
Nyeste kommentarer